Störningar på värme och varmvatten

2018-05-04

Måndag den 7 maj kommer det att vara lite störningar på tillförseln av värme och varmvatten mellan kl. 10:00 – 13:00 på grund av underhållsarbete på fjärrvärmenätet av Norrtälje Energi.

Läs mer

Ändrad öppet tid för studentgymmet 30/4

2018-04-27

Den 30/4 kl 11-13 kommer studentgymmet att vara stängt pga av aktivitet för barn.

Norrtälje kommun i samarbete  med Rånäs 4H ordnar aktiviteten Hoppa in våren. Det kommer ställas upp en hoppborg på parkeringen utanför Mathildahallen och sedan kommer barnen kunna prova på friidrott i hallen.

 

Läs mer

Vi söker administrativt nav till Utvecklingscentrum för vatten

2018-04-25

Om arbetsplatsen

Campus Roslagen är en mötesplats för utbildning och utveckling. Här möts näringsliv, utbildningsanordnare, offentliga verksamheter och studenter. Här utvecklas tankar och idéer och här läggs grunden till nya samarbeten.

Utvecklingscentrum för Vatten (UCV) är en verksamhet inom Campus Roslagen AB, ett bolag inom Norrtälje kommunkoncernen. Totalt inom bolaget är vi 16 anställda och därav arbetar 6 personer inom UCV. Huvudsakliga uppdrag för UCV är att vara behjälplig med kunskap om vatten utifrån Norrtälje kommuns speciella läge som Sveriges största fritidshuskommun med kust och skärgård inom våra gränser. Vi gränsar till den dynamiska regionen kring Storstockholm, Arlanda och Östersjön.

Arbetsuppgifter

Tjänsten innebär administrativt arbete inom UCV’s fyra huvudsakliga fokusområden

1. Vatten- och avloppsrådgivning till invånare och fritidshusägare
2. Vattenprojekt i samarbete med universitet, myndigheter och företag
3. Kompetensutveckling inom vatten riktade till kommuner, företag och konsulter
4. Utbildning, forskning och innovationsstöd inom vattenteknik

Kvalifikationer

Vi behöver en person som kan vara navet i verksamheten och som har:

• Administrativ kompetens och erfarenhet från projektadministration för akademiska och EU projekt.
• Intresse för vattenfrågor generellt antingen teknik, miljö, hydrologi eller biologi.

Du ska också:

• Vara en utvecklingsbenägen person som deltar i UCV:s fortsatta utveckling.
• Ta initiativ när något behöver lösas såväl praktiskt som teoretiskt.
• Ha en viss kunskap om fakturasystem samt ekonomisystem. Våra specifika system lärs upp på plats.

Vi vill gärna ha sökanden med egna nätverk inom akademin eller näringsliv och med vilja att utöka våra nätverk runt om i världen.

Erfarenhet krävs.

Anställningens omfattning

Anställningsform: Tillsvidareanställning

Omfattning:   Heltid
Tillsvidareanställning 60% Vikariat 40%

Tillträde enligt överenskommelse

Ansökan

Ansök senast:   2018-05-14

Referensnummer:   A776982

Välkommen att söka genom att:

Anställning

Antal annonserade arbetstillfällen:   1

Kontakt

Kontaktpersoner

Daniel Johansson Falk
HR Specialist
0176-71673
0739623591
daniel.johansson-falk@norrtalje.se

Amelia Morey Strömberg
Verksamhetsansvarig
0176-28 61 17
amelia.stromberg@campusroslagen.se

Övrigt

Norrtälje kommun är ett finskt förvaltningsområde och vi ser positivt på om du är finsktalande eller om du kan något minoritetsspråk eller annat språk.

Området Campus Roslagen utvecklas och förvaltas av företaget Campus Roslagen AB, som är helägt av Norrtälje kommun.

Att jobba i Norrtälje kommun är att göra skillnad – för barn såväl som vuxna eller särskilt utsatta i samhället. Vi sätter invånaren främst och arbetar för allas lika värde! Hos oss har vi höga förväntningar! Här har vi nära till stor social gemenskap och det är enkelt att skapa goda relationer med såväl arbetskamrater som externa kontakter. Tillsammans skapar vi en utvecklande arbetsmiljö där medarbetarna får möjlighet till avancemang och utveckling. Vi har samlat kommunens attraktiva utbud av personalförmåner i medarbetarportalen Fördel Norrtälje.

Välkommen till oss!

Norrtälje kommun är hjärtat i Roslagen. Här hittar du en idyllisk stadskärna, öppet landskap och en fantastisk skärgård. I Norrtälje finns 13 218 öar, 60 000 invånare och på sommaren blir vi dubbelt så många. Norrtälje ligger bara en timme från Stockholm City och det är nära till både Uppsala och Arlanda. Läs gärna mer om oss på www.norrtalje.se.

Vi har valt våra samarbetspartners i denna rekrytering och undanber oss därför kontakt med annonssäljare eller andra försäljare av rekryteringstjänster.

 

Läs mer

Avbrott på värme och varmvatten

2018-04-06

Just nu är det tyvärr problem med fjärrvärmen på området vilket leder till att det är dåligt med alternativt inget varmvatten och värme. Felsökning pågår för fullt.

Uppdatering: läckan är nu hittad och arbetet är igång. De flesta bör ha fått tillbaka både värme och varmvatten nu.

Läs mer

Att läsa på distans via Lärcentrum

2018-04-04

Distansstudierna ökar i Sverige, men hur fungerar det egentligen?

Vi pratade med Eleonore Juhnell som läser Grundlärarprogrammet: Förskoleklass och grundskola årskurs F-3. Programmet är på 240 hp mot Karlstads universitet med studieort i Norrtälje på lärcentrum i Norrtälje.

”På Lärcentrum i Norrtälje samlas vår studiegrupp om 7 st. studenter för att ha telebildseminarier och föreläsningar 1-3 gånger i veckan, oftare 1 gång i veckan än fler varierar lite beroende på kursens upplägg.” berättar Eleonore. ”Här via telebild möter vi professurer och lärare samt andra studiegrupper från andra lärcentrum som sitter utspridda runt om i landet, totalt är vi omkring 80 studenter. Sen har vi platsträffar som det heter i Karlstad på universitetet 3-4 gånger per termin. Utöver det utförs grupparbeten via programmet zoom.us där vi också haft vissa examinerande redovisningar.” fortsätter hon.

Får hjälp och stöd via Lärcentrum.

Även om du som student inte är på plats på universiteten finns olika typer av hjälp från Lärcentrum. Eleonore minns ett teknikstrul efter att Karlstads universitet bytt ut sin programvara. ”Lärcentras ansvarige för tekniken arbetade verkligen aktivt för en förbättring och personalen här har alltid varit tillmötesgående och hjälpsamma.” Personalen på Lärcentrum hjälper också studenterna vid salstentor som de får möjlighet att göra på hemorten. ”Det gör att vi inte behöver besöka Karlstad efter varje kursslut.” säger Eleonore. För er som har rätt till och får särskilt stöd under er studiegång har detta också varit möjligt att få tillgodosett här i Norrtälje. Vilket inte alla Lärcentra runt om i landet har möjlighet till. ”Jag själv har rättigheter till att skriva på dator och ibland förlängd tentamenstid, något som aldrig har varit något problem att tillgodose. Här på Campus i Norrtälje finns också studentkök och café där enklare rätter serveras. Behöver vi sitta i grupprum har det alltid löst sig något som också kan förbokas vid enstaka tillfällen eller löpande.” berättar hon.

Fördelar med distans

Vi frågar Eleonore vad hon tycker är det bästa med det studieupplägg hon har. ”Att jag har min utbildning på orten där jag bor gör att jag spar tid som jag kan lägga på mina studier istället för att pendla. Tidigare läste jag på Stockholms universitet och hade föreläsningar och seminarium nästan varje dag. Nu får jag tid över till min familj, mina studier och ibland hinner jag även med att arbeta extra.” svarar hon. Fördelarna är många för dig som student om du inte har behovet av att finna massor av nya vänner och leva studentliv. Dock krävs en studiedisciplin och ett individuellt driv för att inte halka i dina studier.

Hur kommer det sig att det blev just Grundlärarprogrammet? ”Det bästa med att läsa till lärare är att ett varierande och utmanande arbete väntar med möjlighet att lägga en god grund för vår framtid i samhället, våra barn.” svarar hon glatt.

Läs mer

Öppettider i påsk

2018-03-23

Under påskhelgen tar vi lite ledigt

Skärtorsdag 29/3 öppet mellan 9.00-12.00

Långfredag 30/3 stängt

Måndag, Annandag påsk, 2/4 stängt

Tisdag den 3:e då vi har öppet som vanligt.

 

Glad påsk!

Läs mer

Nya samarbetsutbildningar

2018-03-07

Under hösten kommer två nya distansutbildningar att starta.

Det är Plushögskolan som genom sitt varumärke Vårdyrkeshögskolan som samarbetar med oss på Campus Roslagen. De två utbildningar som startar under hösten är Lärarassistent och Medicinsk sekreterare. Den tredje, tandsköterskeutbildningen kommer att starta under vårterminen 2019. Läs mer om utbildningarna här.

Utbildningarna går att söka till och om den 15 maj via Plushögskolans egen hemsida.

Läs mer

YH utbildningar till hösten 2018

2018-02-05

I slutet av januari kom beskedet från YH myndigheten om vilka YH utbildningar som blivit beviljade för start hösten 2018.

Annie Eriksson, VD för Norrtälje Optikcentrum berättar glatt att deras utbildning Kvalificerad säljare för optikbranschen har fått två nya intag till hösten 2018 och hösten 2019. ”Yrkesrollen är unik i sitt slag och förenar både försäljning, mode och hantverksskicklighet. Utbildningen ger kunskap om optik, glas, kontaktlinser, ögats anatomi och försäljning, en kunskap som behövs ute i branschen, säger Annie. ”Många får jobb redan under utbildningens gång, med utbildningen i ryggen är man eftertraktad på arbetsmarknaden. Vi ser fram emot att utbilda branschens blivande medarbetare här på Campus Roslagen. Yrkeshögskoleutbildningen Kvalificerad säljare har funnits sedan 2004 och har en 80 % anställningsgrad av de studerande.  Tidigare studenter arbetar nu i butiker över hela landet och även inom leverantörsled.” berättar hon.

Även Travel Education Centre kör sin utbildning Internationell Resekonsult i höst. ”Vi är glada och stolta över att vi får möjligheten att fortsätta att utbilda Internationella Resekonsulter. På Campus Roslagen i Norrtälje. Travel Education Centre startade resekonsultutbildningar redan i mitten på 1989 talet. Vi är den enda anordnaren i Sverige som bara har utbildningar inom turism och för besöksnäringen.” säger Lotta Sand, verksamhetschef för TEC. ”Vår resekonsultutbildning följer svenska TRAC (Travel Academy) kvalitetskriterier. TEC är också ett auktoriserat IATA Centre vilket innebär att vi kan utbilda i enlighet med IATAs internationella kvalitetskriterier. Bägge dessa diplom är en stor fördel för våra studerande. Vi har samarbetat med Campus Roslagen under många år. Det är en fantastisk fördel att kunna erbjuda våra studerande bostadsgaranti. På så sätt kan vi vara rikstäckande i vår antagning.” fortsätter Lotta.

Lotta berättar även att det behövs ca 250 nya resekonsulter varje år för täcka branschens behov. Det beror dels på att svenskarna reser som aldrig förr dels på grund av stora pensionsavgångar. Utbildningen är godkänd av YH myndigheten vilket gör den CSN berättigad och gratis.

Norrtälje blir en satellitort

Alla utbildningar som vi sökt i samarbete med KYH har blivit beviljade. I dessa fall är vi en satellitort vilket innebär att utbildningen är platsbunden till olika orter men att KYH är ansvarig utbildningsanordnare. Du som läser utbildningen har därmed möjlighet att vara placerad i exempelvis Norrtälje och läraren finns på satellit via videolänk

Utbildningarna som kommer gå till hösten är, Redovisningskonsult, Byggproduktionsledare och Fastighetsingenjör- tekniska system. Ansökan kommer att öppna i mars och mer information kommer, under tiden kan du läsa mer om KYH här.

”Det är mycket glädjande att vi på Campus Roslagen får möjlighet att driva dessa utbildningar. På sikt så stärker det Norrtälje kommuns attraktivitet och skapar förutsättningar för framtida utbildningsverksamhet” säger Olle Jansson (S) ordförande i Campus Roslagens styrelse.

 

 

Är du nyfiken på någon av ovanstående utbildningar så är Johanna Sandström kontaktperson hos oss, du når henne på telefon 0176-28 61 13 eller via mejl johanna.sandstrom@campusroslagen.se.

Läs mer

Behöver du hjälp med en projektidé?

Har du eller ditt företag, förening eller organisation en projektidé som ni vill ha hjälp med?

Vi kan hjälpa er att både utveckla iden och se över om det finns möjlighet att finansiera den.
I augusti började vår projektutvecklare Anna-Karin Hogeland här på Campus Roslagen så hör av er till oss om ni har några funderingar så får vi se hur vi kan hjälpa er.

Kontakta Anna-Karin via mejl, anna-karin.hogeland@campusroslagen.se eller på telefon 0176-28 61 12

Läs mer

Utbildningar sökta till/från Campus

2018-01-16

Januari är en spännande månad, då får vi nämligen veta vilka utbildningar som kommer bli beviljade. 26 januari kommer beskedet! Utbildningar som antingen vi eller andra sökt från Campus är följande:

Utbildningar som vi och andra ansökt från Campus:

 • Solcellsprojektör (Campus)
 • VA-projektledare (Campus)
 • Säljare för optikbranschen (optikcentrum)
 • Internationell resekonsult  (TEC)

Utbildningar som där vi samarbetar med KYH i form av e-studier:

 • Entreprenadingenjör
 • Miljösamordnare, bygg
 • Affärsutvecklare digital handel

Utbildningar som vi ansökt i samarbete med KYH där vi är en av 5 st ”satellitorter”

 • Redovisningskonsult (KYH, vi blir satellitort)
 • Byggprojektledare – nybyggnation (KYH, vi blir satellitort)
 • Fastighetsingenjör- tekniska system (KYH, vi blir satellitort)
Läs mer

Funderar du som privatperson på att skaffa laddstolpe?

2018-01-16

Nu kan även privatpersoner söka bidrag för att installera laddstolpar till sina elbilar/hybrider hemma.

Nu kan du som privatperson snart söka bidrag från Naturvårdsverket för att installera en laddstation för elbil eller laddhybridbil i anslutning till din fastighet. Ladda-hemma-stödet ska hjälpa fler att ställa om till hållbarare transporter. Nedan hittar du aktuell information om bidraget.

Läs mer hos Naturvårdsverket.

Läs mer

Vi söker en utbildningsutvecklare

2017-12-22

Om arbetsplatsen

Campus Roslagen är ett utbildnings- och företagsområde. Utbildningarna som erbjuds är företrädesvis på eftergymnasial nivå och har växt fram i samverkan mellan företrädare för företag och offentliga verksamheter. På Campus Roslagen finns därför en blandning av studenter, utbildare, utvecklingsinriktade företag och studenterna erbjuds moderna studentboenden med promenadavstånd till utbildningslokaler, studierum, studenthus, restauranger, gym och sporthall.

Campus Roslagen är Norrtälje kommuns strategiska, kreativa och utvecklingsinriktade resurs och mötesplats. Vi vill satsa på att utveckla samarbetet med lokalt näringsliv, kommunen, det civila samhället, akademi och andra utbildningsaktörer. Vi ska arbeta för att det blir fler akademiska arbetsplatser. Campus Roslagen ska prioritera innovation och utbildning inom bristyrken i kommunen samt inom miljöområdet. Östersjöperspektivet är ett viktigt strategiskt fokus. Därför tillsätter vi nu en tjänst som Utbildningsutvecklare.
Läs gärna mer om oss på www.campusroslagen.se

Välkommen med din ansökan!

Arbetsuppgifter

 • Arbetet som utbildningsutvecklare innebär att du inventerar och analyserar de lokala och regionala eftergymnasiala utbildningsbehoven som finns idag och i framtiden i syfte att etablera relevanta utbildningar på Campus Roslagen. Detta innebär att du kan komma att arbeta inom Stockholms-, Uppsala- och Gävleborgs län. Du utgår från ditt kontor på Campus Roslagen i Norrtälje. Körkort för bil är ett måste.
  • Ett viktigt fokus kommer att vara att analysera och försöka tillgodose kommande kompetensförsörjningsbehov hos både regionalt näringsliv och offentlig sektor.
  • Söka nya YH utbildningar som det lokala näringslivet efterfrågar med prioritering av bristyrken och inom miljöområdet.
  • Att ta fram underlag och skriva ansökningar till Myndigheten för yrkeshögskolan (YH) ingår i uppdraget.
  • Du är ett stöd och kunskapsbank för de företag/organisationer som bedriver utbildningar på Campus Roslagen.
  • Du skapar möjligheter för utbildningsanordnarna att samverka och träffas i olika forum.
  • Du arbetar aktivt för att intressera YH företag att etablera sig på Campus Roslagen.
  • Du ansvarar och genomför seminarier och föreläsningar i relevanta samhällsfrågor tillsammans med företagets Projektutvecklare.
  • I samverkan med lärcentra på Norrtälje kommunala vuxenutbildning arbetar du med att få flera högre utbildningar till Norrtälje.
  • Samverkar med Norrtälje kommuns övriga utbildningsorganisation för att finna samarbetsformer.
  • Att göra Campus Roslagen känt som utbildningsplats för eftergymnasiala utbildningar.

Kvalifikationer

Vi söker dig med adekvat utbildning och/eller erfarenhet inom området eftergymnasial utbildning. Erfarenhet från områdena miljöteknik och/eller vård/omsorg är meriterande. Det är viktigt att du kan uttrycka dig väl i tal och skrift både på svenska och engelska samt att du kan arbeta såväl självständigt som tillsammans med andra. Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.

Viktiga egenskaper i rollen som utbildningsutvecklare är att du:

• Är självmotiverande och kan ta initiativ
• Har kunskaper om hur eftergymnasial utbildning är uppbyggd och regelverket kring YH utbildningar.
• Har intresse för distansstudier, e-learning och digitalisering av utbildning.
• Är fokuserad och noggrann.
• Är duktig på att nätverka.
• Är logisk och hanterar problem metodiskt.
• På eget initiativ följer upp arbetsresultat.
• Kan arbeta under föränderliga oförutsägbara förhållanden och själv utvecklar din yrkesroll.
• Är lyssnande.
• Har en vilja utveckla Norrtäljes lärande miljö.
• Är resultatinriktad.

Erfarenhet krävs.

Anställningens omfattning

Anställningsform: Tillsvidareanställning

Omfattning:   Heltid

Ansökan

Ansök senast:   2018-01-14

Referensnummer:   A741963

Välkommen att söka genom att:

Anställning

Antal annonserade arbetstillfällen:   1

Kontakt

Kontaktperson

Ulf Linderholm
VD Campus Roslagen
0176–28 61 18
070-754 16 69
ulf.linderholm@campusroslagen.se

Övrigt

Norrtälje kommun är ett finskt förvaltningsområde och vi ser positivt på om du är finsktalande eller om du kan något minoritetsspråk eller annat språk.

Området Campus Roslagen utvecklas och förvaltas av företaget Campus Roslagen AB, som är helägt av Norrtälje kommun.

Att jobba i Norrtälje kommun är att göra skillnad – för barn såväl som vuxna eller särskilt utsatta i samhället. Vi sätter invånaren främst och arbetar för allas lika värde! Hos oss har vi höga förväntningar! Här har vi nära till stor social gemenskap och det är enkelt att skapa goda relationer med såväl arbetskamrater som externa kontakter. Tillsammans skapar vi en utvecklande arbetsmiljö där medarbetarna får möjlighet till avancemang och utveckling. Vi har samlat kommunens attraktiva utbud av personalförmåner i medarbetarportalen Fördel Norrtälje.

Välkommen till oss!

Norrtälje kommun är hjärtat i Roslagen. Här hittar du en idyllisk stadskärna, öppet landskap och en fantastisk skärgård. I Norrtälje finns 13 218 öar, 60 000 invånare och på sommaren blir vi dubbelt så många. Norrtälje ligger bara en timme från Stockholm City och det är nära till både Uppsala och Arlanda. Läs gärna mer om oss på www.norrtalje.se.

Vi har valt våra samarbetspartners i denna rekrytering och undanber oss därför kontakt med annonssäljare eller andra försäljare av rekryteringstjänster.

 

Läs mer

Öppettider i jul

2017-12-12

 

Öppettider över jul och nyår

25-26 dec, stängt/closed

27-29 dec, kl 9-16

1 jan stängt/closed

2 – 4 jan, kl 9-16

5 jan, kl 9-12

 

Vi har därmed inte kvällsöppet den 26 dec och den 2 jan.

Läs mer

Vi kör LED

2017-11-24

Under hösten har vi fortsatt vårt arbete med att byta ut vår gamla utomhusbelysning till LED-lampor.

Vi försöker hela tiden förbättra oss och vara aktiva i vårt miljöarbete. Eftersom LED lamporna kräver så lite ström var det ett självklart val för oss att byta ut till. Norrtelje Energi har hjälp oss i arbetet att byta ut lamporna. Det är både fasadbelysning och gatulampor som har bytts ut.

Läs mer

Årets utmärkelser

Vi har blivit nominerade till priset årets innovation 2017!

Det är Mathildalaboratoriet på Utvecklingscentrum för vatten som är nominerad, vi är otroligt glada och spända inför prisutdelningen den 29 november. Eftersom vi vill att alla kollegor ska ha möjlighet att delta under dagen kommer vi stänga kl 15.00 onsdagen den 29 november.

Läs mer

Campus Roslagen får ytterligare en laddstation för elbilar

2017-11-17

Campus Roslagen var en av de första att i Norrtälje att placera ut en laddstolpe, då på Kaserngatan 1. Nu lanserar vi vår andra laddstation. Den finns strategiskt placerad utanför Vattencentrum Roslagen på Kaserngatan 11 för att du med elbil lätt ska kunna ta dig till bland annat vårdcentral och restaurang Culinar.

Att placera ut fler laddstationer för elbilar är ett initiativ som bidrar till att Norrtäljer får en ”grön infrastruktur” och är ytterligare ett steg i Campus Roslagens miljöarbete. ”Det är en självklarhet att vi som kommunalt bolag skall medverka till och bejaka utvecklingen av nya miljöbilar”, säger Olle Jansson (S).

Laddstoplen kan ladda upp till två bilar samtidigt, den installerades och sköts i samarbete med Norrtelje Energi. Det är gratis att ladda men du behöver ett inCharge laddkort eller laddbricka.  Den beställer du gratis och enkelt själv via beincharge.se eller laddar ner appen InCharge.

”Regeringen satsar nu stort på att stödja miljösatsningar inom det så kallade Miljöklivet. Det är viktigt att vi i Norrtälje är aktiva i den utvecklingen. Vi i Campus Roslagen vill gärna bidra till att Norrtälje kommun flyttar fram positionerna som en aktiv och smart klimatkommun. Laddstolpar är ett litet steg i ett gemensamt kliv.” Säger Bo Blideman (MP).

Ytterligare en laddstople kommer att placeras ut vid Norrtälje tingsrätt.

2015 fanns det bara en laddstolpe i Norrtälje, nu börjar det finnas på olika håll vilket vi tycker är en viktig utveckling och är glada att vi kan bidra till.

Läs mer

Campuskontoret stängt 14-15 sep.

Torsdag och fredag den 14-15 september kommer kontoret vara stängt på grund utav utbildning.

Behöver du som boende hjälp under de här dagarna har vi ett journummer du kan ringa. Du når vår jour på 073-558 24 13. Måndag den 18 september har vi öppet som vanligt igen, se våra öppettider här.

Läs mer

Nytt solcellsseminarium

Du kanske missade semineriet om solceller? Nu får du chansen igen, den här gången i Österåker.

Att installera solceller på en villa eller fritidshus är i dag enkelt och lönsamt. Både teknik och regler har utvecklats, vilket gör att riskerna är små och procedurerna enkla. Solceller har rasat kraftigt i pris och är en långsiktigt god investering för många villaägare – även för dem som inte har ett tak i perfekt söderläge.

Välkommen till ett kostnadsfritt seminarium där du får veta mer om hur du blir mikroproducent av solel på din villa. Vi välkomnar även fritidshusägare och uppmärksammar fördelarna med att producera egen el på sommarstugan.

Tid: Måndag 21/8 18.00-21.00
Kl. 19.00-20.30 Lars Andrén, författare och energiexpert, berättar
kunnigt och engagerat om hur det går till.
Kl. 18.00-21.00 Rådgivare och utställare finns på plats för frågor och
diskussioner.
Plats: Bergasalen, Folkets Hus, Stationsgränd 10, Österåker

Anmäl gärna ditt deltagande till eva.jernnas@osteraker.se

Arrangör: Energi- och klimatrådgivningen i din kommun

Läs mer

Funderar du på att starta en YH utbildning?

Vi ska på frukostseminarium om Yrkeshögskolan som rekryteringsbas, anmäl dig du också.

Seminariet arrangeras av Länsstyrelsen i Stockholm i samarbete med Myndigheten för yrkeshögskolan och YHSL (Föreningen Yrkeshögskoleanordnare i Stockholms län). Det riktar sig till arbetsgivare som vill veta mer om hur det går till att starta en utbildning.

Arbetsgivare och utbildningsanordnare från följande utbildningar berättar om sitt samarbete: 

 • Redovisningsekonom, Frans Schartaus Handelsinstitut
 • Byggproduktionsledare, Hermods

Seminariet är kostnadsfritt och äger rum hos Länsstyrelsen.

Tid: Måndag 25 september, kl 8.30-11.00

Plats: Länsstyrelsen, Regeringsgatan 66, våning 4, lokal Royal.

Anmälning sker senast den 18 september via Länsstyrelsens sida, där kan du även läsa mer om seminariet.

Läs mer

Bin och biologisk mångfald

2017-06-19

Det behövs många olika typer av natur samt olika djur, växter och insekter för att både natur och ekosystem ska fungera ordentligt.

Den här variationen är även viktig för oss människors överlevnad. Vi är beroende av just ekosystemet – för få mat, ren luft, byggmaterial och annat.

Vad har det här med bin att göra? Jo, växter behöver pollineras för att skapa nya frön, och ofta även frukter och bär. Pollen flyttas från blommors ståndare till pistiller så att växterna kan befruktas och sätta frö. Något som både bin och humlor gör. När det gäller bin så startar pollineringen snabbare än för humlan eftersom ett bisamhälle kan starta med mellan 15 000 – 25 000 bin på en gång. Tillskillnad från humlan som startar med drottningen, berättar Roar Ersdal som är biodlare i Norrtälje. Det finns många djur och insekter som pollinerar men bin och framförallt honungsbin (även kallat tambin) hinner pollinera fler växter då de är fler och blomtrogna.

Roar Ersdal vid sina bikupor på Campus Roslagen

Roar förklarar att honungsbi kommunicerar med varandra. Hittar biet ett träd med blommor flyger den tillbaka till kupan och ”berättar” det för resten av bina. De flyger då till trädet och inom ett par timmar har det samlats fler bin där. Solitärbina däremot lever inte i samhällen med arbetare utan där sköter honan ensam sitt bo. Solitärbina kan dels vara generalister precis som honungsbina, att de samlar nektar och pollen från flera olika växter. Men många är specialister och pollinerar en eller några få växter.

Utan det här fungerar varken vår matförsörjning eller växternas spridning. En tredjedel av våra livsmedel skulle försvinna om vi inte hade dessa djur som hjälper oss. Tyvärr minskar många djurarter, bland annat bin och humlor, snabbt. Hos Naturskyddsföreningen kan man läsa att det i Sverige finns ungefär 270 olika arter vilda bin och humlor. Dock står en tredje del av dessa arter på ArtDatabankens rödlista, vilket betyder att det inte är självklart att arterna överlever. Det beror på att vi människor påverkat naturen dels genom jord- och skogsbruk, markerna ändras, infrastrukturer byggs och även att klimatet förändras.

För att ändra den här trenden så finns det många initiativ på olika nivåer. Bland annat olika stadsodlingar och ekologiskt småskaligt jordbruk. Här på Campus Roslagen har vi bland annat två bikupor även kallat samhällen utplacerade. Roar Ersdal som är biodlare för dessa planerar att placera ut ytterligare två samhällen under sommaren.

Bisamhället växer och för att undvika att de svärmar så delar Roar upp samhället. Att svärma, att dela upp sitt samhälle, är något naturligt för bina. De skapar sitt nya samhälle genom att föda en ny drottning. Den gamla drottningen flyttar då tillsammans med hälften av samhället. Det är när det föds många nya bin och bikupan blir för trång som de svärmar. Där hjälper biodlaren till så att de får plats eller får en ny bikupa att flytta halva samhället till.

Vad kan du som privatperson göra? Alla kanske inte kan bli eller vill bli biodlare, men du kan hjälpa de små arbetarna på vägen. Bygg en bivattnare för att bina ska kunna dricka vatten utan att riskera att drukna, läs mer på naturskyddsföreningens sida om bivattnare.

Varför inte bygga ett bihotell, något varje hushåll borde ha. Solitärbina får det allt svårare att hitta någonstans att bo, hjälp dem på traven. Instruktioner till bihotellet hittar du här

Är du intresserad av att bli biodlare, se Norrtäljebiodlarnas hemsida

 

Läs mer

Inget kvällsöppet i juli

2017-06-12

Under juli månad har vi inte kvällsöppet på tisdagar.

Öppettider i juli:

mån-fre kl.9.00-16.00 med lunchstängt mellan kl 12.00-13.00.

På tisdagar och onsdagar har vi dock besökstid utan tidsbokning för studenter mellan kl 15.00-17.00.

 

Läs mer

Avvikande öppettider i juni

2017-05-30

Helgdagar som påverkar våra öppettider under juni månad.

2 juni halvdag – öppet till kl 13.00

5 juni halvdag – öppet till kl 13.00

6 juni stängt

22 juni halvdag – öppet till kl 13.00

23 juni stängt

 

Läs mer

Energirådgivning satsar på solel

2017-05-30

Under 2017 kommer Jonathan Alm, vår kommunala energi- och klimatrådgivare i Norrtälje kommun att arbeta extra mycket med solel. Han deltar nämligen i ett nationellt projekt för att informera villaägare om solceller på taket. Projektet utförs på uppdrag av Energimyndigheten och ingår i en större satsning på att stärka den kommunala energi- och klimatrådgivningen.

”Insatsprojekt solel villatak” drar igång på allvar i april och pågår under resten av året. Genom projektet utför runt hälften av Sveriges kommunala energi- och klimatrådgivare en rad aktiviteter riktade till villaägare i sina respektive kommuner, såsom seminarier, studiecirklar och studiebesök. Även rådgivning direkt till enskilda hushåll erbjuds, där hushållens förutsättningar att skaffa solceller utreds.

Solceller har sjunkit drastiskt i pris på senare tid är idag en lönsam investering för många villaägare, menar Jonathan Alm:

-Taket behöver inte ligga i perfekt söderläge. Öst och väst går också utmärkt, och ger till och med en bättre matchning mot konsumtionen eftersom hushållen använder mest el på för- och eftermiddagen. Det viktiga är att taket inte skuggas för mycket.

I och med att solceller har rasat i pris är det läge att skifta fokus från subventioner till informationsinsatser, menar projektledare Alvar Palm:

-För några år sedan, när solceller var dyrare, var subventioner avgörande för att folk skulle nappa. I dagsläget är information ofta tillräckligt – genom att berätta att solceller är en långsiktigt god investering med låg ekonomisk och teknisk risk kan vi förmå många att ta steget. Det blir en aha-upplevelse – många tror att solceller är dyrare och krångligare än vad som är fallet.

Tanken är att liknande projekt ska bli ett återkommande inslag i de kommunala energi- och klimatrådgivarnas arbete, och att andra teknologier och målgrupper då kan vara i fokus:

-Just i år riktar vi oss mot villaägare – nästa år kanske vi fokuserar på företag eller bostadsrättsföreningar, säger Alvar Palm.

Ett viktigt syfte med projektet är att utveckla energi- och klimatrådgivningens funktionssätt. Detta gäller både rådgivarnas kunskaper och arbetsmetoder:

-Projektet ger rådgivarna verktyg för att arbeta strukturerat och uppsökande, vilket kan vara till stor nytta i deras arbete generellt, säger Alvar Palm.

Den kommunala energi- och klimatrådgivningen är en kostnadsfri och kommersiellt oberoende tjänst som riktar sig till hushåll, företag, bostadsrättsföreningar och organisationer. Rådgivning kan ske via telefon, e-post eller personligt besök.

Vid frågor vänligen kontakta:

Jonathan Alm, Energi- och klimatrådgivare i Norrtälje kommun

jonathan.alm@campusroslagen.se

eller

Alvar Palm, projektledare, Hållbar utveckling Väst

076-502 09 93

alvar.palm@hallbarutvecklingvast.se

Läs mer

Rätt svar om vattenförbrukning

2017-05-26

Vi vill gratulera vinnarna i vår utlottning under NKI undersökningen!

Vinnarna vann presentkort på ICA och Coop samt en flyttstädning. Vinnarna är kontaktade.

Tävlingen var att gissa på vattenförbrukningen i en lägenhet hos oss under 1 månad. Rätt svar är 6478 liter/lgh vilket blir 209 liter per person och lägenhet. I genomsnitt förbrukar vi 140 liter per person och dygn i Sverige enligt senaste uppgifter från 2017 (läs mer på Svenskt Vatten).

I en jämförelse mellan Stockholms och Köpenhamns vattenförbrukning under 2012 visar det att Köpenhamn låg på 104 liter/person/dygn och Stockholm 198 liter/person/dygn. Läs gärna mer och kolla olika jämförelser här.

En jämförelse i världen

2011 genomfördes en studie av UNESCO-IHE, enligt den är det genom­snittliga vatten­­fot­avtrycket i världen 1 385 kubikmeter per person och år. Sverige ligger strax över det snittet med 1 428 kubikmeter vatten per person och år.

Enligt en uträkning från FN behöver en människa minst 20‑50 liter vatten per dag för sånt som dricks­vatten, tvätt och disk. (källa)

Läs mer

Vi tog hem 1:a platsen!

2017-05-23

Varje år genomför studentbostadsbranschen den unika, studentbostadsanpassade kundundersökningen Nöjd Studbo, som mäter nöjdheten hos företagens hyresgäster. I år tog vi hem första plats i kategorin Små företag! Vi är så klart jätteglada och tacksamma för alla som har svarat på enkäten och gett oss feedback – utan er blir vi inte bättre.

En bransch i framkant
Undersökningen görs i samarbete med CMA Research som menar att studentbostadsbranschen står sig bra jämfört med andra branscher. Det genomsnittliga SKI-värdet i undersökningen är 73 (skala 0-100), och även graden av kundlojalitet är hög med ett genomsnittligt NPS-värde (Net Promoter Score) på 49 procent.

– Både SKI- och NPS-värdet ligger på en hög nivå i förhållande till andra branscher i svenskt näringsliv. Det indikerar att medlemsföretagen har en hög grad av kundorientering i sin verksamhet, säger Anders Johansson från CMA Research.Undersökningen ses som ett viktigt verktyg för företagens målstyrning och förbättringsarbete. I årets undersökning uppvisar flera företag en positiv resultatutveckling. Bland de företag som även deltog i 2016 års mätning har 8 av 12 ökat sitt SKI-värde jämfört med för ett år sedan

– Fler och fler företag ansluter sig till undersökningen, och satsar därmed på att genom bra produkter och kvalitativ service stärka sitt varumärke mot studenterna. Vi ser fram emot ännu fler deltagare nästa år! avslutar Erica Sjölin, medlemsansvarig på Studentbostadsföretagen.

Alla vinnare:
Stora företag (3 000 eller fler studentbostäder): AF Bostäder – SKI 78,8
Medelstora företag (900 till 3 000 studentbostäder): MKB Fastighets AB – SKI 84,7
Små företag (900 eller färre studentbostäder): Campus Roslagen AB – SKI 84,4
Årets nykomling: Bostad AB Mimer – SKI 76,8
Årets klättrare: Byggvesta AB – SKI 79,9 (+3,9)

Om Nöjd Studbo 2017
Nöjd Studbo är en årlig kundundersökning bland landets studentbostadsföretag och genomförs av CMA Research i
samarbete med Studentbostadsföretagen. 17 bostadsföretag och 2 förmedlarorganisationer deltog i årets mätning

Läs mer